Jääteos Helsingin Kansalaistorilla muistuttaa ilmastonmuutoksen uhkista - Lahti

Jääteos Helsingin Kansalaistorilla muistuttaa ilmastonmuutoksen uhkista

Kansalaistorille 6.–15.8. pystytettävä taideteos muistuttaa, miten vedenpinta nousee ilmastonmuutoksen seurauksena. Sulavat jääpylväät, infografiikka ja paviljonki tutustuttavat tärkeisiin faktoihin ilmastonmuutoksesta. Teoksen taustalla on Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021, joka tekee nopeaa muutosta hiilineutraaliksi kaupungiksi ensimmäisenä kaupunkina Suomessa.

Nouseva merenpinta uhkaa hukuttaa useita rannikkokaupunkeja vuosiin 2050 ja 2100 mennessä. Maailmanlaajuinen ongelma ei kosketa vain kaukaisia paikkoja, vaan myös kotimaan rannikkokaupunkeja Oulusta Kotkaan.

Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahden toteuttama ilmastonmuutosta tarkasteleva taideteos I.C.E. – Indisputable Case of Emergency on nähtävissä Helsingin Kansalaistorilla 6.–15.8.2021. Teoksen sulavat jääpylväät muistuttavat ilmastonmuutoksen vaaroista: aukiolle valuva vesi puolestaan jatkuvasti nousevasta merenpinnasta.

Maassa olevan infografiikan avulla katsojat voivat tutustua faktoihin tarkemmin ja nähdä, mitä kaupunkeja ilmastonmuutos ensimmäisenä uhkaa. Teoksen yksi osa on puinen paviljonki, jossa voi tutustua ympäristöpääkaupunkiin ja lahtelaisiin ilmastoratkaisuihin.

Torilla kuullaan samanaikaisesti hiilineutraalin sinfoniaorkesterin esittämä teos

Taideteoksen taustalla soi säveltäjä Cecilia Damströmin uuden ICE-musiikkiteoksen ensiesitys, jonka Sinfonia Lahti esittää. Rauhaisasta harpunsoitosta alkavan teoksen harmonia yltyy 10-minuuttisessa teoksessa hyytäviksi riitasoinnuiksi ja rytmi pauhaa intensiivisenä: tältä kuulostaa, kun maapallomme taistelee olemassaolostaan.

– Teokseni kertoo, kuinka ilmaston lämpeneminen ja ekosysteemien romahtaminen uhkaavat tuhota vuosikausia seisseet jäätiköt. Teoksessa maapallon sydän taistelee olemassaolostaan ja lopulta hälytyssignaalien soidessa tapahtumien kulku kääntyy takaisin hetkeen, jolloin voimme vielä vaikuttaa maapallon hyvinvointiin, kertoo säveltäjä Cecilia Damström

Teoksen nimi viittaa sekä sulavaan jäähän että In Case of Emergency -hätätunnisteeseen. Teos päättyy pilkahdukseen toivosta: viimeisinä sekunteina alussa kuultu harppu soi jälleen ja pieni kello kilahtaa kuin muistuttaen siitä, että vielä on mahdollisuus vaikuttaa tulevaan.

Kaupunkien rooli ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä on merkittävä

Teos on osa Lahden ympäristöpääkaupunkivuotta. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen uskoo, että ilmastonmuutokseen liittyvät ongelmat ratkaistaan joukkovoimalla.

– Ilmastolla on kiistämätön hätätila. Kaupunkien rooli ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä on merkittävä: valtaosa eurooppalaisista asuu keskikokoisissa kaupungeissa. Lahti näyttää ympäristöpääkaupunkina esimerkkiä kohti kestävämpää tulevaisuutta leikkaamalla päästöjä energiatuotannon, liikenteen, asumisen ja muun kulutuksen kautta saavuttaakseen vuoden 2025 hiilineutraaliustavoitteensa, kertoo Timonen.

Teoskokonaisuuden suunnittelusta on vastannut Erkko Aarti toimistonsa AOR arkkitehtien kanssa. Teoksen puupaviljongin on rakentanut lahtelainen Ebonia Design, jäärakentamisesta on vastannut Snowhow Oy ja infografiikan suunnittelut viestintätoimisto TBWA. Mukana toteutuksessa on useita yhteistyökumppaneita, kuten LUT-yliopisto, Marjatta ja Eino Kollin säätiö, Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Climate Move ja Tunne ry, Hämeen kauppakamari sekä ympäristöpääkaupunkivuoden yrityskumppanit.

Havainnekuva: Kuvatoimisto Kuvio ja AOR Arkkitehdit

Lisätietoja

Saara Vauramo

Ohjelmajohtaja, Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021

p. 044 716 1585, saara.vauramo@lahti.fi