I.C.E.-teoskokonaisuus on paljon muutakin kuin sulavaa jäätä – ympäristöpääkaupunki Lahden ilmastohätätilajulistus herättää keskustelua
Helsingin Kansalaistorilla avattiin 6.8. ilmaston hätätilaa julistava taideteos osana Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunkivuotta. Teoskokonaisuus on herättänyt toivotusti laajaa keskustelua ilmastonmuutoksen hillitsemisestä.
I.C.E.-taideteos ja tapahtumakokonaisuus on koettavissa Helsingin Kansalaistorilla 6.–15.8.2021. AOR Arkkitehtien Erkko Aartin suunnitteleman teoksen valmistusta on ohjannut ympäristöystävällisyys ja kiertotalousajattelu. Ympäristövaikutukset on pyritty minimoimaan käyttämällä Ylläkseltä kevättalvella nostettua luonnonjäätä, jota on säilytetty kesän yli muutoinkin kylmänä pidettävässä Kivikon hiihtohallissa. Energiaa ei ole käytetty jäädyttämiseen lainkaan. I.C.E.-teos on lähes jätteetön, sillä väliaikaiselle teokselle on kehitetty uusi käyttötarkoitus jo suunnitteluvaiheessa.
– Teoskokonaisuudesta on uutisoitu useissa valtamedioissa ja se on herättänyt valtavasti keskustelua sosiaalisessa mediassa sekä puolesta että vastaan. Halusimme kokonaan luonnonmateriaaleista valmistetulla teoksella havahduttaa ilmastohätätilan kiireellisyyteen ja se ei onnistu tunteita herättämättä. Tänään julkaistun ilmastonmuutospaneeli IPCC:n raportinkin valossa tarvitsemme nyt rohkeita tekoja yksilöiltä ja päätöksentekijöiltä, kertoo ympäristöpääkaupunkivuoden ohjelmajohtaja Saara Vauramo.
Näyttävä puupaviljonki ja musiikkiteos jatkavat elämää Kansalaistorin jälkeen
Teokseen kuuluva puupaviljonki siirretään pysyväksi rakenteeksi Lahden Uudenkylän juna-asemalle. Puupaviljongin avulla pyritään lisäämään junaliikenteen houkuttelevuutta alueella, jossa julkinen liikenne kaipaa parannusta osana kaupungin yleiskaavatyötä. Paviljonki toimii näyttävänä asemakatoksena ja siitä on mahdollista kehittää lähimatkailun aloituspiste Salpausselän hienoihin jääkauden ja edellisen ilmastonmuutoksen muovaamiin maisemiin.
Teoskokonaisuuteen sisältyy myös ICE-niminen musiikkiteos, jonka on säveltänyt Cecilia Damström ja esittänyt maailman ensimmäinen hiilineutraali sinfoniaorkesteri, Sinfonia Lahti. Musiikkiteos soi Kansalaistorin teoksen puupaviljongilla. Lisäksi se on kuunneltavissa IP-osoitteen sijainnin mukaan verkkosivulla ainoastaan sadassa teoksessa mainitussa rannikkokaupungissa. ICE-musiikkiteos jää elämään itsenäisenä sävellyksenä, jota soitetaan mm. useissa ympäristöpääkaupunkivuoden tulevissa tapahtumissa.
Ympäristöpääkaupunkivuotta toteuttava Kestävä Lahti -säätiö vastaa I.C.E.-teoskokonaisuudesta. Teoksen kokonaiskulut ovat olleet noin 225 000 euroa. Jäiden osuus tästä on ollut 27 000 euroa, suunnittelu- ja asiantuntijatyön 43 000 euroa sekä paviljongin materiaalien ja rakentamisen 82 000 euroa. Muut kulut eli sävelletty ICE-musiikkiteos, viestintä, audiolaitteet, Kansalaistorin pintaan maalattu infografiikka, kuljetukset, avajaiset ja muut 10 päivän tapahtumakulut sekä vartiointi ovat 73 000 euroa. Teemavuoden rahoitus tulee EU:lta, Suomen valtiolta, Lahden kaupungilta ja Päijät-Hämeen kunnilta sekä kumppaniyrityksiltä.
Ohjelma Helsingin Kansalaistorilla jatkuu koko viikon
Tapahtumaviikon aikana ympäristöpääkaupungin kumppanit ja lahtelaiset toimijat esittelevät ilmastoratkaisuitaan teoksen yhteydessä 14.8. saakka. Torstaina 12. elokuuta paikalla on ympäristöpääkaupungin edustajia kertomassa mm. teemavuoden syksyn ohjelmasta. Perjantaina 13. päivä Kansalaistorilla voi puolestaan tavata lahtelaisia asukkaita ja kuulla, kuinka he toteuttavat kaupungin ympäristötyötä ruohonjuuritasolla. Koko viikon ohjelman löydät täältä.
Löydät lisätietoja teoskokonaisuudesta, ympäristöpääkaupungista, vuoden ohjelmasta ja Kestävä Lahti -säätiöstä verkkosivuiltamme.
Lisätietoja
Saara Vauramo
Ohjelmajohtaja, Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021
p. 044 716 1585, saara.vauramo@lahti.fi