Hoitokalastussaaliin uimarakot hyötykäyttöön – Lahden ja Ant Brewn hävikkiolutsarja Wasted Potential saa jatkoa - Lahti

Hoitokalastussaaliin uimarakot hyötykäyttöön – Lahden ja Ant Brewn hävikkiolutsarja Wasted Potential saa jatkoa

Uusimman oluen valmistuksessa käytetään kalojen uimarakkoja. Vesijärvestä nostettu hoitokalastussaalis paitsi pitää huolta järvestä myös mahdollistaa uuden raaka-aineen hyödyntämisen.

Find the FishLahti tunnetaan ennakkoluulottomista ympäristöteoista. Euroopan ympäristöpääkaupunkivuotta 2021 ja kiertotaloutta juhlistavassa Wasted Potential -olutsarjassa on aiemmin hyödynnetty muun muassa villi- ja kaupunkiyrttejä, hävikkihedelmiä sekä hanhenkakkaa.

Seuraavaksi pienpanimo Ant Brewn kanssa kehitetty olutsarja täydentyy uuden yhteistyön tiimoilta, kun Sisä-Suomen Kalatalousryhmä ehdotti hoitokalastussaaliin särkien uimarakkojen hyödyntämistä oluen valmistukseen. Syntyi ainutlaatuinen Blond Ale, joka tulee myyntiin kevään aikana Ant Brewn panimoravintolaan ja lahtelaisiin ravintoloihin. Find the Fish -oluen julkistamisen aikoihin ravintoloissa tarjoillaan myös lähikala-annoksia, joissa on hyödynnetty hoitokalastussaalista.

– Olutsarja on ollut meidän tapamme osallistua ympäristöpääkaupunkivuoteen ja nostaa esiin tärkeitä teemoja, kuten kiertotaloutta, ruokahävikin pienentämistä sekä lähi- ja villiruokaa. Emme kavahda erikoisempienkaan raaka-aineita oluiden valmistuksessa, kuten hanhen jätösten hyödyntäminen jo osoitti. Nyt pääsemme kokeilemaan jälleen jotain täysin uutta olutrintamalla ja kertomaan samalla Vesijärven hoitotyöstä, taustoittaa panimovastaava Kari Puttonen Ant Brewsta.

Vesijärven tarina ja kiertotalousajattelu tiivistyy ainutlaatuisiin oluttölkkeihin

Vesijärven kunnostus on oppikirjaesimerkki vesienhoidosta. Hoitokalastus järvellä käynnistettiin vuosina 1989–1993 mittavalla tehopyynnillä rehevöitymisen estämiseksi. Enonselältä poistettiin troolaamalla tuhat tonnia kalaa, enimmäkseen kuoretta ja särkeä, mikä kohensi järven tilaa huomattavasti.

– Lahti on kiertotalouden edelläkävijäkaupunki, mutta Vesijärven kunnostus on se, mikä antoi ympäristötyölle alkusysäyksen. Ilman Vesijärven pelastamiseen liittyvää tutkimusta ja yhteistyötä emme olisi nyt ainoa kaupunki Suomessa, joka on valittu Euroopan ympäristöpääkaupungiksi. Uutuusoluessa siis tiivistyy kaksi Lahdelle merkittävää ympäristöteemaa yhteen tölkkiin: vesienhoito ja kiertotalous, kertoo ympäristöpääkaupunkiprojektin viestintäpäällikkö Saara Piispanen.

Hoitokalastus edelleen tärkeässä roolissa – uimarakoista kirkkautta

Vesijärvi on edelleen rehevä järvi, jossa myös kalantuotanto on runsasta. Lahti pyrkii estämään jatkuvalla hoitokalastuksilla särkikalojen runsastumista, jolloin saadaan vähennettyä järven sisäistä kuormitusta, tuettua arvokalakantojen tuottavuutta sekä poistettua ravinteita. Vuoden 2021 hoitokalastussaalis järvellä oli yli 70 000 kiloa.

Hoitokalastuskalaa toimitetaan elintarviketeollisuuden käyttöön ja jaetaan yksityistalouksille ilmaisjakeluna. Särkisäilykkeet ovat tällä hetkellä hoitokalastussaaliin tärkein lopputuote. Tiettävästi kotimaisten kalojen uimarakkoja ei ole aiemmin hyödynnetty oluen valmistuksessa. Uimarakot kuivataan ja niistä valmistetaan Isinglass-nimistä valmistetta. Se on eräänlaista kalaliimaa, jota hyödynnetään esimerkiksi taulujen entisöinnissä. Isinglassin avulla hiiva ja oluen proteiinit saostuvat tehden oluesta kirkkaampaa. Perinteisesti kirkastamiseen on käytetty sammen uimarakkoja, mutta nykyään lähes poikkeuksetta trooppisten kalojen rakkoja.

– Aloitimme ensimmäiset kokeilut uimarakkojen kuivauksesta alkuvuodesta. Uimarakot saadaan jalostettua tarvittavaan muotoon luonnontuotteiden kuivaamista varten perustetussa elintarvikehuoneistossa. On todella kiinnostavaa kokeilla täysin uudenlaista hyödyntämistapaa hoitokalastussaaliille, iloitsee Sisä-Suomen kalatalousryhmän kalatalouskoordinaattori Janne Niemimäki.

Wasted Potential -uutuusolut on osa Sisä-Suomen kalatalousryhmän Lähikalan arvoketjun kehittäminen Sisä-Suomessa -hanketta. Mukana Find the Fish -oluen kehittämisessä ovat AntBrewn, Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -projektin ja Lahden kaupungin lisäksi Salpausselän kala sekä Etelä-Savon ammattiopisto Esedu.

Lisätietoja

Janne Niemimäki
Kalatalouskoordinaattori, Sisä-Suomen kalatalousryhmä
044 744 0396, janne.niemimaki@paijanne-leader.fi

Kari Puttonen
Panimovastaava, AntBrew
050 302 8181, kari@antbrew.fi

Jari Järvinen
Toimitusjohtaja, Salpausselän Kala
041 730 5884, jari@retsbol.com

Saara Piispanen
Viestintäpäällikkö, Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021
044 416 4680, saara.piispanen@lahti.fi