Hahmopuuhapajan finalistit selvillä – äänestys lastenkirjaan päätyvästä hahmosta alkoi - Lahti

Hahmopuuhapajan finalistit selvillä – äänestys lastenkirjaan päätyvästä hahmosta alkoi

Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti julkaisee tammikuussa 2021 ympäristöteemaisen lastenkirjan, jota tehdään parhaillaan joukkoluovuudella yhteistyössä Merkityskirjat Oy:n kanssa.

Kuten kaikki lahtelaisen pienkustantamon oman kirjasarjan teokset – Helga Hidalmiina kissojen kunniavieraana, Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa ja Helgan ja Helmerin viikonloppuveli – myös ensi vuonna ilmestyvä tilauskirja on luonteeltaan yhteisöllinen. Kuka tahansa voi siis päästä mukaan kirjan sisältöjä suunnittelemaan.

Seuraavan kirjan joukkoluovuus piti aloittaa keväällä lapsiperhetapahtumassa Merkityskirjojen järjestämässä hahmopuuhapajassa. Poikkeusolojen vuoksi puuhapaja järjestettiin virtuaalisesti. Maksuttomia pajamateriaaleja hyödynnettiin niin kodeissa, kouluissa kuin päiväkodeissakin.

– Saimme eräältä nelosluokan opettajalta kiittävää palautetta siitä, että materiaalit toimivat mainiosti etäopetuksen tukena. Hahmopuuhapaja syvensi kirjallisuuden opetusta ihan uudella tavalla. Lasten hahmopiirroksia saapui aina Oulusta asti, mikä oli iloinen yllätys, lastenkirjailija Terhi Kangas kertoo.

Terhi Kangas ja kuvittaja Anna Aalto valitsivat yli 50 määräaikaan mennessä saapuneesta hahmosta kolme finalistia yhdessä ympäristöpääkaupunkihankkeen viestinnän asiantuntijoiden kanssa. Tärkeimpänä valintakriteerinä oli hahmon soveltuvuus ympäristöteemaiseen lastenkirjaan. Valitut finalistit kuvittaja-graafikko Anna Aalto piirsi puhtaaksi käyttäen samaa piirustustekniikkaa, jolla myös muu kirja kuvitetaan.

Lastenkirjaan päätyvä hahmo valitaan yleisöäänestyksellä, joka on käynnissä 21.6.2020 saakka osoitteessa http://merkityskirjat.fi/hahmo/

Kun tarinaan päätyvä hahmo on saatu selville, syntyy tarinasta ensimmäinen raakaversio, johon jätetään jälleen tilaa joukkoluovuudelle. Osa kirjan tarinallisista ja visuaalisista yksityiskohdista avautuu myöhemmin tarjolle Merkityskirjojen maksuttomaan ”joukkoluovuuden verkkokauppaan”.

– Olemme alusta asti kuvanneet ympäristöpääkaupunkia sanaparilla ”yhdessä tehty”, koska kaupunkilaisten osallistuminen on ollut merkittävää. Se, että tarina syntyy joukkoistettuna ja lastenkirjoihin erikoistuneen lahtelaiskustantamon ammattitaidolla, on niin sanotusti täydellinen yhtälö, toteaa ympäristöpääkaupunkihankkeen johtaja Milla Bruneau.

Lastenkirjassa kuvataan vetävän tarinan muodossa Lahden arkista ympäristötekemistä, jonka ansiosta European Green Capital -kisan voitto tuli. Suunnitelmissa on, että jokainen Lahden ekaluokkalainen saisi oman kirjan muistoksi kotikaupunkinsa historiallisesta teemavuodesta tammikuussa 2021.

Kirjan toivotaan tarjoavan virikkeitä kaikkien suomalaiskaupunkien ympäristökasvatukseen sekä herättävän ympäristöteemaisia keskusteluja lapsiperheissä.