EUROPEAN DIALOGUE FOR SUSTAINABLE CITIES – DIALOGISARJA

EUROPEAN DIALOGUE FOR SUSTAINABLE CITIES – DIALOGISARJA

European Dialogue for Sustainable Cities on uudenlainen paneelikeskustelujen sarja, joka on tarjonnut kiivastakin keskustelua eurooppalaisten kaupunkien ratkaisuista ekologisen kriisin ja koronapandemian keskellä.

Keskustelijoina nähtiin kaupunkien asiantuntijoita, tutkijoita, yrityksiä, kansalaisjärjestöjä ja opiskelijoita. Jaksoissa esiteltin yksi aikaisemmista Euroopan ympäristöpääkaupungeista vuosilta 2010–2020.

Katso koko sarja

PANEELIKESKUSTELUJEN TEEMAT

Yhdeksäs jakso: Kestävä maankäyttö | 1.12. klo 15-16

European Dialogue for Sustainable Cities -dialogisarjan viimeisen osan teemana on kestävä maankäyttö. Euroopan maa-ala on maailmanlaajuisesti yksi tehokkaimmin hyödynnetyistä: n. 80 prosenttia Euroopan pinta-alasta muodostuu yhteiskunnan maankäyttötarpeista! Kaupunkien kasvaessa tarvitaan lisää tilaa ja samalla maankäytön suunnittelu tulee tehdä kestävästi sekä ekosysteemien ja niiden tarjoamien palvelujen suojelu tulee varmistaa. Kestävällä maankäytöllä on myös tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä ja sopeutumisessa.

Jakson vieraina ovat Tobias Goevert, the Head of Department for Regional and Urban Development at the Hamburg Ministry for Urban Development and Housing, Tim Gill, itsenäinen tutkija ja maanlaajuinen lasten leikkien ja liikkumisen puolestapuhuja, Eira Rosberg-Airaksinen, Hämeen ELY-keskuksen johtava asiantuntija ja Johanna Sääksniemi, Lahden kaupungin yleiskaava-arkkitehti.

Edelliset jaksot

Kahdeksas jakso: Ilmastonmuutokseen sopeutuminen | 3.11.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutosta ei voi enää pysäyttää, ja siksi meidän on löydettävä tapoja sopeutua muutokseen. EU:sta tulee ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä. Lahden kaupunki on asettanut omat kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja tähtää hiilineutraaliksi kaupungiksi vuoteen 2025 mennessä. Tämä on kymmenen vuotta ennen koko Suomen tavoitetta ja 25 vuotta ennen EU:n tavoitetta. Mutta miten kaupungista tulee älykkäämpi, nopeampi ja järjestelmällisempi ilmastonmuutokseen sopeutumisessa?

Jakson vieraina nähtiin kaksi aikaisempaa Euroopan ympäristöpääkaupungia: Grenoble (2022) ja Essen (2017)! Jaksossa mukana Simone Raskob, Deputy Mayor for Environment, Transport and Sports Essenin kaupungista, Nathalie Moyon, Project manager and Climate CAMPAIGNers contact point Grenoblesta, Karin Bergkvist, Sustainability Strategist Peabilta ja Heidi Tuhkanen, Senior Expert Stockholm Environment Institutesta. Katso tallenne jaksosta

 

Seitsemäs jakso: Ilmanlaatu |4.8.2021

Ilmanlaadulla on merkittävä rooli kaupungeissa, sillä puhdas ilma on terveellisen elämän edellytys. Viime vuosikymmenen aikana ilmanlaatu on parantunut merkittävästi Euroopassa. Kaupunkien ilmanlaatua voidaan parantaa hyvin monella tapaa. Onko esimerkiksi kestävä kaupunkiliikenne vastaus? Millä tavoin seuraamme ja ennustamme kaupunkien ilmanlaatua? Kuinka suojelemme heikoimmassa asemassa olevia ryhmiä ilmansaasteilta?

Jakson kaupunkivieraaksi saimme Oslon, Euroopan ympäristöpääkaupunki 2019. Jakson panelisteina vierailivat Tobias Wolf, Oslosta, Hannamari Jaakola, globaalien markkinoiden johtaja, Vaisala Corporation, Patrycja Dlugosz-Stroetges, ICLEI Europe ja David Smith, Little Ninjan perustaja. Katso tallenne jaksosta.

Kuudes jakso: Jäte | 7.7.2021

EU:ssa syntyi yli 2000 miljoonaa tonnia jätettä vuonna 2018. Vain 38% koko jätemäärästä kierrätettiin. Kotitalouksissa syntyvät jätteetkin menevät edelleen kaatopaikoille monissa maissa! Osa jätteistä päätyy myös luontoon. Esimerkiksi valtamerien muovijätteet ovat maailmanlaajuisesti valtava ympäristöongelma.

Jäte-jakson vierailevana kaupunkina nähtiin Vitoria-Gasteiz, Euroopan ympäristöpääkaupunki vuodelta 2012. Jakson vieraiksi saapuivat Vitoria-Gasteizin jätehuoltoyksikön päällikkö Joseba Sanchez, Suomen ympäristökeskuksen jäte ja kiertotalous -ryhmän päällikkö Tuuli Myllymaa, muovikeittosurffaaja Merijn Tinga sekä Hiukka Hyvä -projektin perustaja Miila Hyökki!
Katso tallenne jaksosta.

Viides jakso: Vesi | 2.6.2021 

Lisääntynyt kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkaavat vesihuoltoa, veden laatua ja kaupunkien vesiekosysteemejä. Miten kaupungit voivat välttyä haitallisilta vaikutuksilta? Mitkä ovat vesihuollon tulevaisuuden näkymät?

Panelisteina olivat tällä kertaa Jørgen Lund Madsen, vesi – ja ympäristöarvioinnin yksikön päällikkö Kööpenhaminasta, professori Patrick Willems, Leuvenin yliopistosta, Sitowise Oy:n hulevesiasiantuntija ja vesipalvelujen palvelupäällikkö Nora Sillanpää sekä Juhani Järveläinen, joka toimii hulevesi-insinöörinä Lahden kaupungilla.
Katso tallenne jaksosta

Neljäs jakso: Melu| 5.5.2021

Sarjamme neljäs jakso käsitteli melua, epämiellyttäviä ja ei-toivottuja ääniä kaupungeissa. Kuinka akustiikkaa kaupungeissa voitaisiin parantaa? Entä millaisia vaikutuksia melulla on ihmisten terveyteen? Eikä unohdeta hiljaisuutta – piirrettä, joka on vahva osa suomalaista kulttuuria.

Neljännen jakson vieraina nähtiin: Anita Lindahl Trosdahl, pääneuvonantaja, Oslon kaupunki. Trond Maag, urbanisti ja urbanID:n perustaja, Outi Ampuja, tutkija ja tietokirjailija Helsingin yliopistosta ja Jian Kang, akustiikan professori University College Londonista.
Katso tallenne jaksosta.

Kolmas jakso: Biodiversiteetti | 7.4. 2021

Biodiversiteetti on kuuminta hottia! Luonnon monimuotoisuus on ollut pöydällä erityisesti ”biologisen monimuotoisuuden huippuvuoden 2020” jälkeen ja nyt myös globaalin pandemian aikana. Mihin suuntaan olemme menossa biologisen monimuotoisuuden osalta Euroopan kaupungeissa? Entä mitä tiedeyhteisö ajattelee kaupunkien roolista lajikadossa nyt ja tulevaisuudessa? Euroopan ympäristöpääkaupungeista mukana oli tällä kertaa Nijmegen, European Green Capital 2018.

Jakson vieraina nähtiin Ton Verhoeven, vesi- ja ilmasto sopeutumisen neuvonantaja, Nijmegen, Alankomaat, Ville Niinistö, Euroopan parlamentin jäsen, Jussi Nikula, suojelun neuvonantaja, WWF Finland, Ian MacGregor-Fors, professori, Helsingin yliopisto ja Helka Sillfors, ympäristöjohtaja, Heinola. Katso tallenne jaksosta.

Toinen jakso: Eko-innovaatiot | 3.3. 2021

Ekoinnovaatiolla tarkoitetaan uutta tai merkittävästi parannettua tuotetta, prosessia tai käytännön tasolla olevaa muutosta, joka vähentää luonnonvarojen käyttöä sekä taloudellisia ja sosiaalisia rasitteita koko elinkaaren ajalta. Mutta miten nämä innovaatiot todella edistävät ”kestävää kasvua”? Millä tavoin ekoinnovaatiot johtavat todelliseen ympäristön tilan parantumiseen. Jakson vieraina nähtiin Katarina Luhr Tukholman kaupungilta (Euroopan ympäristöpääkaupunki 2010), Sena Segbedzi OECD:lta, Timo Mäkelä Sitrasta sekä Simo Säynevirta, joka vastaa ABB:n ”Green Electrification 2035” -ohjelmasta.
Katso tallenne jaksosta.

Ensimmäinen jakso: Kestävä liikkuminen kaupungeissa | 3.2.2021

Avausjakson vieraana oli Lissabonin, vuoden 2020 Euroopan ympäristöpääkaupungin, varapormestari Miguel Feliciano Gaspar, joka kertoikaupungin liikenneratkaisuista. Europarlamentaarikko Henna Virkkunen keskusteli siitä, miten EU:n taloudellisesti haastavassa tilanteessa voidaan investoida kestävään kehitykseen. Lisäksi jaksossa kuultiin Lahdessa testatusta kaupunkilaisten henkilökohtaisesta päästökaupasta, projektipäällikkö Anna Huttusen sekä LUT:n apulaisprofessori Ville Uusitalon kertomana. Mukana ensimmäisessä jaksossa myös kaupunkisuunnittelija ja Humankind-kollektiivin Lior Steinberg, joka työllään haluaa edistää muutosta kohti iloisia ja ystävällisempiä kaupunkeja.
Katso tallenne jaksosta .