EUROPEAN DIALOGUE FOR SUSTAINABLE CITIES – DIALOGISARJA - Lahti

EUROPEAN DIALOGUE FOR SUSTAINABLE CITIES – DIALOGISARJA

European Dialogue for Sustainable Cities on uudenlainen paneelikeskustelujen sarja, joka tarjoaa kiivastakin keskustelua eurooppalaisten kaupunkien ratkaisuista ekologisen kriisin ja koronapandemian keskellä.

Keskustelijoina nähdään kaupunkien asiantuntijoita, tutkijoita, yrityksiä, kansalaisjärjestöjä ja opiskelijoita. Jaksoissa esitellään yksi aikaisemmista Euroopan ympäristöpääkaupungeista vuosilta 2010–2020.

Katso lähetys

PANEELIKESKUSTELUJEN TEEMAT

Viides jakso: Vesi | 2.6.2021  klo 15:00

Lisääntynyt kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkaavat vesihuoltoa, veden laatua ja kaupunkien vesiekosysteemejä. Miten kaupungit voivat välttyä haitallisilta vaikutuksilta? Mitkä ovat vesihuollon tulevaisuuden näkymät?

Panelisteina olivat tällä kertaa Jørgen Lund Madsen, vesi – ja ympäristöarvioinnin yksikön päällikkö Kööpenhaminasta, professori Patrick Willems, Leuvenin yliopistosta, Sitowise Oy:n hulevesiasiantuntija ja vesipalvelujen palvelupäällikkö Nora Sillanpää sekä Juhani Järveläinen, joka toimii hulevesi-insinöörinä Lahden kaupungilla.
Katso tallenne tästä.

Dialogisarjan jaksot on katsottavissa suorana Lahden kaupungin YouTube-kanavalta ja tältä sivulta.

Edelliset jaksot

Neljäs jakso: Melu| 5.5. klo 15

Sarjamme neljäs jakso käsitteli melua, epämiellyttäviä ja ei-toivottuja ääniä kaupungeissa. Kuinka akustiikkaa kaupungeissa voitaisiin parantaa? Entä millaisia vaikutuksia melulla on ihmisten terveyteen? Eikä unohdeta hiljaisuutta – piirrettä, joka on vahva osa suomalaista kulttuuria.

Neljännen jakson vieraina nähtiin: Anita Lindahl Trosdahl, pääneuvonantaja, Oslon kaupunki. Trond Maag, urbanisti ja urbanID:n perustaja, Outi Ampuja, tutkija ja tietokirjailija Helsingin yliopistosta ja Jian Kang, akustiikan professori University College Londonista.
Katso tallenne jaksosta.

Kolmas jakso: Biodiversiteetti | 7.4.

Biodiversiteetti on kuuminta hottia! Luonnon monimuotoisuus on ollut pöydällä erityisesti ”biologisen monimuotoisuuden huippuvuoden 2020” jälkeen ja nyt myös globaalin pandemian aikana. Mihin suuntaan olemme menossa biologisen monimuotoisuuden osalta Euroopan kaupungeissa? Entä mitä tiedeyhteisö ajattelee kaupunkien roolista lajikadossa nyt ja tulevaisuudessa? Euroopan ympäristöpääkaupungeista mukana oli tällä kertaa Nijmegen, European Green Capital 2018.

Jakson vieraina nähtiin Ton Verhoeven, vesi- ja ilmasto sopeutumisen neuvonantaja, Nijmegen, Alankomaat, Ville Niinistö, Euroopan parlamentin jäsen, Jussi Nikula, suojelun neuvonantaja, WWF Finland, Ian MacGregor-Fors, professori, Helsingin yliopisto ja Helka Sillfors, ympäristöjohtaja, Heinola. Katso tallenne jaksosta.

Toinen jakso: Eko-innovaatiot | 3.3.

Ekoinnovaatiolla tarkoitetaan uutta tai merkittävästi parannettua tuotetta, prosessia tai käytännön tasolla olevaa muutosta, joka vähentää luonnonvarojen käyttöä sekä taloudellisia ja sosiaalisia rasitteita koko elinkaaren ajalta. Mutta miten nämä innovaatiot todella edistävät ”kestävää kasvua”? Millä tavoin ekoinnovaatiot johtavat todelliseen ympäristön tilan parantumiseen. Jakson vieraina nähtiin Katarina Luhr Tukholman kaupungilta (Euroopan ympäristöpääkaupunki 2010), Sena Segbedzi OECD:lta, Timo Mäkelä Sitrasta sekä Simo Säynevirta, joka vastaa ABB:n ”Green Electrification 2035” -ohjelmasta.
Katso tallenne jaksosta.

Ensimmäinen jakso: Kestävä liikkuminen kaupungeissa | 3.2.

Avausjakson vieraana oli Lissabonin, vuoden 2020 Euroopan ympäristöpääkaupungin, varapormestari Miguel Feliciano Gaspar, joka kertoikaupungin liikenneratkaisuista. Europarlamentaarikko Henna Virkkunen keskusteli siitä, miten EU:n taloudellisesti haastavassa tilanteessa voidaan investoida kestävään kehitykseen. Lisäksi jaksossa kuultiin Lahdessa testatusta kaupunkilaisten henkilökohtaisesta päästökaupasta, projektipäällikkö Anna Huttusen sekä LUT:n apulaisprofessori Ville Uusitalon kertomana. Mukana ensimmäisessä jaksossa myös kaupunkisuunnittelija ja Humankind-kollektiivin Lior Steinberg, joka työllään haluaa edistää muutosta kohti iloisia ja ystävällisempiä kaupunkeja.
Katso tallenne jaksosta .