Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoden avajaiset ovat kaikkien lahtelaisten juhla - Lahti

Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoden avajaiset ovat kaikkien lahtelaisten juhla

Lahden ympäristöpääkaupunkivuosi avataan tammikuun puolivälissä juhlallisesti ja koronaturvallisesti. Pikku-Vesijärven ympärille rakentuu avajaisviikon ajaksi valo- ja ääniteos, ja kaupungin tunnetuimmat maamerkit saavat juhlavalaistuksen. Samaan aikaan Lahden ravintoloissa on käynnissä ympäristöystävällisiä annoksia esiin tuova ruokakampanja.

Euroopan ympäristöpääkaupunki -nimitys siirtyy virallisesti Lahden kaupungille avajaisseremoniassa 15.1.2021. Seremonia näytetään ensimmäisen kerran kilpailun historiassa virtuaalisesti kaikille avoimena lähetyksenä.

Avajaisseremoniassa kuullaan puheenvuorot ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičiukselta ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä. Nimityksen Lahdelle luovuttaa vuoden 2020 ympäristöpääkaupunki Lissabonin pormestari Fernando Medina. Viihteellisempää sisältöä lähetyksessä tarjoilee lahtelainen Behm. llmastotoimista keskustelevat Sitran hiilineutraalista kiertotaloudesta vastaava johtaja Mari Pantsar ja lahtelainen lukiolainen Oskari Päätalo. Tilaisuuden juontaa Ripsa Koskinen-Papunen.

Tilaisuutta voi seurata 15.1. kello 12.00 alkaen osoitteessa greenlahti.fi/en/openingceremony.

Valot valaisevat Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi

Avajaisviikon aikana 15.–24.1. kaupunkilaiset pääsevät ihailemaan kaupunkia juhlavalaistuksessa. Pikku-Vesijärven ympäristössä on koettavissa hämärän aikaan ääni- ja valoteos Elämysten puisto. Myös läheinen Lanupuisto teoksineen sekä Lahden tunnetuimpia maamerkkejä valaistaan vuoden alkamisen kunniaksi. Kaupungintalo, vesitorni, iso hyppyrimäki, matkakeskus, Sibeliustalo ja radiomastot saavat vihreän juhlavalaistuksen.

– Pikku-Vesijärven ympäristöön rakentuva teos on suunniteltu kierrettäväksi rauhallisesti kävellen ja sen voi kokea myös pyörätuolin kanssa, Lanupuiston osuutta lukuun ottamatta. Puolen tunnin teos on koettavissa koko illan ajan. Kokonaisuus näyttää ja kuulostaa erilaiselta aina sen mukaan, missä kohtaa teosta astuu sen sisään, kuvailee tapahtumatuottaja Erika Poikolainen.

Elämysten puiston audiovisuaalisesta suunnittelusta ja teknisestä toteutuksesta vastaa lahtelainen valo- ja äänisuunnittelija Marko Häkkinen. Musiikkituotannoista ja musiikillisesta maailmasta vastaa Emilia Takayama. Osa teoksen äänistä on aitoja luonnonääniä. Maamerkkien valaisusta vastaa Rockvalot.

Ruokakampanja kaupungin ravintoloissa

Avajaisviikon aikana keskustan ravintoloissa on käynnissä ruokakampanja. Ravintolat ovat etsineet listaltaan yhden mahdollisimman ympäristöystävällisen annoksen.

– Ympäristöystävällisissä annoksissa suositaan kasviksia, kalaa ja mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita. Annokset on nostettu esiin ravintoloiden normaalilta listalta. Mukaan tulee sekä lounas- että à la carte -ravintoloita, Poikolainen kertoo.
Kampanjassa mukana olevat ravintolat löytyvät ikkunatarrojen perusteella ja visitlahti.fi/greencapital-sivulta.

LSL:n mobiililippukampanja

Liiku kestävästi avajaisviikolla 15.1.-24.1.2021 ja hyödynnä LSL:n mobiililippukampanja. Avajaisviikon ajan bussiliput tarjoushintaan. Lisätietoja osoitteesta lsl.fi/ymparistopaakaupungin-avajaiset.

Lisätietoja

Erika Poikolainen
tapahtumatuottaja
p. 044 482 6424
erika.poikolainen@lahti.fi

Lisätietoja avajaisviikosta löytyy GreenLahti2021 Facebook-tililtä ja sivuilta greenlahti.fi/avajaiset

#egca2021 #greenlahti
#ympäristöpääkaupunki #tehtykestäväksi