Euroopan ympäristöpääkaupunki sanallisti Lahden ympäristötarinan lastenkirjaan – kirja jaetaan jokaiselle Lahden kaupungin koulujen ekaluokkalaiselle - Lahti

Euroopan ympäristöpääkaupunki sanallisti Lahden ympäristötarinan lastenkirjaan – kirja jaetaan jokaiselle Lahden kaupungin koulujen ekaluokkalaiselle

Runsain, lahtelaisille tutuin yksityiskohdin kuvitettu Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -kirja kertoo, kuinka Lahdessa kunnostettiin pahoin saastunut Vesijärvi kaikkien kaupunkilaisten iloksi ja hyödyksi, ja innostuttiin sen myötä muistakin ympäristöasioista. Kirja on tehty joukkoluovuudella yhdessä lukijoiden kanssa.

Helga ja Helmeri ilmastoagentteina – kirjan tapahtumamiljöö on Lahti, mutta se antaa paljon arkisia vinkkejä ympäristöystävälliseen elämäntapaan lapsiperheille asuinkaupungista riippumatta. Tämä on tärkeä osa ympäristöpääkaupungin viestintää.

– Tarkoitus on saada teemavuoden innoittamana Lahden hyvät käytännöt leviämään. Toivottavasti tämä kirja osaltaan innostaa esimerkin voimalla kaikkia suomalaisia lapsiperheitä pohtimaan valintojensa ilmastovaikutuksia, toteaa Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 projektin viestintäpäällikkö Saara Piispanen.

Kirja on tilattu lahtelaiselta Merkityskirjat-pienkustantamolta, joka painattaa kirjansa ympäristöystävällisesti lahtelaisessa Kirjapaino Markprintissä. Kyseessä on lastenkirjailija Terhi Kankaan ja kuvittaja-graafikko Anna Aallon neljäs yhteisöllinen lastenkirja. Merkityskirjojen ideologian mukaisesti myös tilauskirja on tehty joukkoluovuudella yhdessä lukijoiden kanssa.

Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -kirjan suureksi sankariksi paljastuu Lahden urheilukeskuksen lähimaastossa suppakuopassa asuva Siippo Superkisu, joka lähettää lapset ilmastoagenttiseikkailulle Lahteen. Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijat ovat ommelleet hahmosta maskotin, jota nähdään kevään aikana erilaisista ympäristöpääkaupunkivuoden tempauksissa. Tarvikkeet maskottiin on lahjoittanut Eurokangas. Myöhemmin tällä viikolla Siippo jakaa kirjoja satunnaisesti kohtaamilleen lapsille Lahden keskustassa.

– Superkisun on kuvittajan avuksi luonnostellut 6-vuotias Julie hahmopuuhapajassamme. Hovilaisen serkkuperheellä on elävät esikuvat Lahdessa ja koululaiset Hollolan Kalliolan koulusta ovat ideoineet kasvisravintolaan päivän ruokalistan, lastenkirjailija Terhi Kangas kertoo muutamia joukkoluovuusesimerkkejä kirjan sisällöistä.

Kirja jaetaan lähiaikoina kaikille Lahden kaupungin koulujen ekaluokkalaisille koulureppuihin. Muut luokka-asteet saavat kirjan käyttöönsä sähköisenä, jotta sitä voidaan hyödyntää myös osana koulujen ympäristökasvatuksessa Lahdessa.

– Moni ekaluokkalainen on tässä kohtaa vuotta jo oppinut – tai on juuri oppimassa – lukemaan itse. Haluamme ruokkia juuri lukemaan oppineiden lasten lukuintoa uniikilla kirjalahjalla, perustelee Saara Piispanen.

Kirjaa on painettu pieni erä myös myyntiin. Lahdessa sen voi hankkia Palvelutorin Lahti-Pisteestä Kauppakeskus Triosta. Kirja jatkaa itsenäisenä teoksena Merkityskirjojen hyvää tekevästä trilogiasta tutun Lehmusvirran perheen seikkailuja. Vuosina 2017– 2019 julkaistun trilogian myynnillä kerätään varoja kirjojen järjestökumppaneille. Helmikuun alkuun mennessä kirjojen myynnillä oli kertynyt suomalaiseen järjestötyöhön yhteensä jo yli 18 000 euroa.

Lisää kuvamateriaalia median käyttöön voi ladata täältä

Lisätietoja

Saara Piispanen
viestintäpäällikkö
Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021
p. 044 416 4680
saara.piispanen@lahti.fi

Merkityskirjat Oy
lastenkirjailija Terhi Kangas
050 555 2577