Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti lahjoittaa musiikkiteoksen kaupungeille, joita nouseva merenpinta uhkaa - Lahti

Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti lahjoittaa musiikkiteoksen kaupungeille, joita nouseva merenpinta uhkaa

Lahden hiilineutraali sinfoniaorkesteri on soittanut teoksen maailman vaarassa oleville rannikkokaupungeille. Cecilia Damströmin säveltämä musiikkiteos on kuunneltavissa vain paikoissa, joita ilmastonmuutos ja nouseva merenpinta uhkaavat eniten.

Jos ilmastonmuutosta ei hillitä, nouseva merenpinta uhkaa hukuttaa useita rannikkokaupunkeja vuosiin 2050 ja 2100 mennessä. Maailmanlaajuinen ongelma koskettaa suuria kaupunkeja, kuten Jakartaa ja New Yorkia, sekä kotimaan rannikkokaupunkeja Oulusta Kotkaan.

Siksi ympäristöpääkaupunki Lahti on lahjoittanut maailmalle teoksen, joka muistuttaa ilmastonmuutoksen vaaroista. ICE-nimisen teoksen on säveltänyt Cecilia Damström ja sen esittää maailman ensimmäinen hiilineutraali sinfoniaorkesteri, Sinfonia Lahti, kapellimestarinaan Dalia Stasevska.

Teos on kuunneltavissa https://greenlahti.fi/en/icemusic -sivulla IP-osoitteen sijainnin mukaan vain sadassa eniten vaarassa olevassa kaupungissa ja Suomen rannikkokaupungeissa.

Orkesteriteoksessa maapallon hälytyssignaalit soivat

Rauhaisasta harpunsoitosta alkavan teoksen harmonia yltyy 10 minuutissa hyytäviksi riitasoinnuiksi ja rytmi pauhaa intensiivisenä: tältä kuulostaa, kun maapallomme taistelee olemassaolostaan.

– Teokseni kertoo, kuinka ilmaston lämpeneminen ja ekosysteemien romahtaminen uhkaavat tuhota vuosikausia seisseet jäätiköt. Teoksessa maapallon sydän taistelee olemassaolostaan ja lopulta hälytyssignaalien soidessa tapahtumien kulku kääntyy takaisin hetkeen, jolloin voimme vielä vaikuttaa maapallon hyvinvointiin, kertoo säveltäjä Cecilia Damström.

Teoksen nimi ICE viittaa In Case of Emergency -hätätunnisteeseen. Teos päättyy pilkahdukseen toivosta: viimeisinä sekunteina alussa kuultu harppu soi jälleen ja pieni kello kilahtaa kuin muistuttaen siitä, että vielä on mahdollisuus vaikuttaa tulevaan.

Musiikkiteos soi osana Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahden toteuttamaa ilmastonmuutosta tarkastelevaa taideteosta Helsingin Kansalaistorilla 6.–15.8.2021. I.C.E. – Indisputable Case of Emergency -nimisessä teoskokonaisuudessa sulavat jääpylväät muistuttavat ilmastonmuutoksen vaaroista, aukiolle valuva vesi puolestaan jatkuvasti nousevasta merenpinnasta.

Ympäristöpääkaupunki mukana ratkaisemassa ilmastonmuutosta

I.C.E. – Indisputable Case of Emergency on osa Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunkivuotta 2021. Lahdessa on ryhdytty toimeen päästöjen leikkaamiseksi energiatuotannossa, liikenteessä, asumisessa ja muussa kulutuksessa, jotta ilmastonmuutoksen vaikutuksia saataisiin hillittyä.

– Ilmastolla on kiistämätön hätätila ja eurooppalaisten kaupunkien rooli ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä on merkittävä, sillä valtaosa asuu keskikokoisissa kaupungeissa. Ilmastonmuutoksen hidastaminen vaatii toimintaa ja sitoutumista hiilineutraaliustavoitteisiin, siksi Lahti on asettanut hiilineutraaliustavoitteensa jo vuoteen 2025, kertoo Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Lisää tietoa

Saara Vauramo
Ohjelmajohtaja, Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021
p. 044 716 1585, saara.vauramo@lahti.fi