CitiCAP-sovellus - Lahti

CitiCAP-sovellus

CitiCAP-mobiilisovellus seuraa liikkumisestasi aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä. Vähentämällä liikkumisen päästöjäsi tienaat virtuaalieuroja, joilla voit hankkia tuotteita ja palveluita sovelluksen kautta ja samalla osallistut ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Sovellus määrittää jokaiselle osallistujalle viikoittaisen päästöbudjetin, johon käyttäjän elämäntilanne vaikuttaa. Lisäpäästöoikeuksia voi saada elämäntilanteen mukaan esimerkiksi lapsista tai pitkästä välimatkasta palveluihin.

Sovellus seuraa lähes reaaliajassa päästöbudjetin kulumista ja kertoo ylitettiinkö vai alitettiinko se viikkotasolla. Alittaessasi viikoittaisen päästöbudjettisi tienaat virtuaalieuroja, jotka maksetaan kuukausittain. Ensimmäinen maksu suoritetaan jo kahden viikon kuluttua käytön aloittamisen jälkeen. Mikäli päästökiintiö ylittyy kuukausitasolla, ei käyttäjä tienaa virtuaalieuroja.

CitiCAP-sovellus tunnistaa automaattisesti kävellen, pyöräillen, autolla, junalla, metrolla, bussilla tai raitiovaunulla kuljetut matkat. Sovellus seuraa ainoastaan Suomessa tapahtuvaa liikkumista. Kasvihuonekaasupäästöt lasketaan kulkutavan ja matkan perusteella. Näitä voi tarkentaa käyttäjäkohtaisesti mm. merkitsemällä henkilöauton matkustajien lukumäärän tai syöttämällä auton rekisteritunnus sovellukseen, jolloin kyseisen ajoneuvon päästötiedot haetaan suoraan Trafin tietokannasta. Muuten sovellus käyttää keskimääräisiä Lahden alueelle räätälöityjä päästökertoimia. Päästökertoimet sisältävät polttoaineen palamisen lisäksi myös polttoaineen valmistuksen ja ajoneuvojen valmistuksen päästöt.

Henkilökohtaisen päästökaupan lisäksi sovellus mahdollistaa omaan liikkumiseen liittyvien tietojen seurannan. Tietoja tuotetaan mm. eri kulkuvälineiden käyttömääristä ja liikkumisen päästöistä. Samalla voit verrata miten liikkumisesi päästöt suhteutuvat muiden sovellusta käyttävien päästöihin.

Sovellus on kehitetty osana CitiCAP-hanketta, jossa ovat mukana Lahden kaupunki, LADEC, Lahden ammattikorkeakoulu ja LUT-yliopisto. Alustan on kehittänyt Good Sign Oy, jonka lisenssin Lahden kaupunki on hankkinut. Käyttöjärjestelmän toiminnasta vastaa Future Dialog Oy.

CitiCAP-sovellus on ladattavana sovelluskaupoissa.