Miksi tarvitsemme luontoa pysyäksemme terveinä?
Venäjän Karjalan Pitkärannassa kehitys pysähtyi sotien jälkeen 1940-luvulla. Ihmiset jatkoivat elämäänsä perinteisin tavoin ja elivät arkeaan kosketuksessa luontoon ja eläimiin. Samaan aikaan rajan toisella puolella, Suomessa, teollistuminen kiihtyi ja elämäntapa muuttui nopeasti. Tästä muodostui mielenkiintoinen koeasetelma, joka tarjosi tutkijoille mahdollisuuden tarkastella ympäristön vaikutuksia terveyteen.
Muutama vuosikymmen myöhemmin tutkijat totesivat, että siinä missä 1940-luvulla allergiat olivat yhtä yleisiä sekä Suomen että Venäjän puolella, 1980-luvulle mennessä suomalaiset olivat kuitenkin moninkertaisesti allergisempia. Koivuallergiaa oli Suomessa jopa kymmenkertaisesti ja diabetes oli 6–8 kertaa yleisempää.
Geenit, ilmansaasteet ja ympäristökemikaalit eivät selittäneet eroja. Ratkaisevaksi tekijäksi nousi luonnon monimuotoisuus: Mitä rikkaampi luonto ympärillä oli, sitä monipuolisempi oli myös ihon mikrobisto – ja sitä tasapainoisemmin immuunijärjestelmä toimi.
Johtopäätös: Kosketus monimuotoiseen luontoon vahvistaa mikrobistoa, tukee immuunijärjestelmää ja pienentää sairauksien riskiä.
Luontoaskel terveyteen -ohjelma kamppailee sektoriajattelua vastaan
Professori Tari Haahtela kertoi Karjalan-tutkimuksesta avatessaan Lahden Luontoaskel terveyteen -ohjelmaa syksyllä 2021. Oli alkamassa kymmenvuotinen ohjelma, jossa ihmisen terveyttä ja ympäristön tilaa tarkastellaan kokonaisuutena.
”Miksi ajattelemme edelleen sektoreittain?” kysyi Haahtela. ”Terveydenhuolto, ympäristö, asuminen – jokainen erillisenä sektorinaan – vaikka tiedämme, että ne ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa.”
Allergiat, diabetes, tulehdukselliset suolistosairaudet, syöpä, monet neurologiset sairaudet – nämä kaikki liittyvät ympäristöömme ja elämäntapaamme. Ne myös rasittavat paitsi ihmisten terveyttä ja toimintakykyä myös terveydenhuoltojärjestelmäämme.
”Tarvitsemme uudenlaista ajattelua ja yhteistyötä, jotta voimme nähdä kokonaisuuden”, Haahtela julisti.
Tästä on kyse Luontoaskel terveyteen -ohjelmassa. Se yhdistää Lahden seudun terveys- ja ympäristötavoitteet ja pyrkii kamppailemaan sektoriajattelua vastaan.
Planetaarinen terveys – miksi se on vaikea käsite?
Luontoaskel terveyteen -ohjelma perustuu kokonaisvaltaiseen planetaarisen terveyden näkemykseen: ihmisen hyvinvointi ja ympäristön tila ovat täysin kytköksissä toisiinsa, ja niitä kannattaa tarkastella kokonaisuutena.
Äkkiseltään kuultuina planetaarinen terveys ja Luontoaskel terveyteen -ohjelma ovat vaikeita käsitteitä. Ne ovat monimutkaisia selittää, koska ne yhdistävät useita eri aloja. Olemme tottuneet ajattelemaan sektoreittain: terveys on lääketiedettä, ympäristö biologiaa ja kaupunkisuunnittelu tekniikkaa. Kun nämä asiat esitetään yhtenä kokonaisuutena, se voi tuntua sekavalta ja vaikealta hahmottaa.
Toinen haaste on se, että vaikutusketjut ovat usein monimutkaisia ja pitkäkestoisia. Esimerkiksi ajatus siitä, että luonnon köyhtyminen voi johtaa immuunijärjestelmän heikkenemiseen ja lopulta kansansairauksien yleistymiseen, ei ole yhtä suoraviivainen kuin vaikkapa rokotuksen ja tautisuojan välinen suhde.
Tutustu Lahden seudun Luontoaskel terveyteen -ohjelmaan (Lahti.fi)