Design antaa muodon ympäristötavoitteille - Lahti

Design antaa muodon ympäristötavoitteille

Ympäristöä koskevaa tietoa on liikkeellä paljon, mutta pelkkä faktojen esittäminen ei aina riitä herättämään ihmisten kiinnostusta ja sitoutumista.

Lahden kaupunki, joka on tunnettu sekä ympäristökaupunkina että muotoilukaupunkina, on jo vuosien ajan noudattanut lähestymistapaa, jossa muotoilu ja ympäristötietoisuus kulkevat käsi kädessä. Tavoitteena on inspiroida huomaamaan ympäristökysymyksiä uusien ja yllättävienkin asiayhteyksien avulla.

Viita-metsätyöpisteistä pölyttäjien design-asuntoihin

Hyvä esimerkki muotoilun ja ympäristötietoisuuden liitosta ovat Viita-metsätyöpisteet. Ne ovat Lahden lähiluontoon sijoitettuja etätyöpisteitä, joiden tarkoitus on kannustaa asukkaita nauttimaan paikallisista luonto- ja virkistyskohteista.

Metsätyöpisteet ovat saaneet kansainvälistäkin huomiota, ja meiltä on tiedusteltu mahdollisuutta samanlaisten pisteiden toteuttamisesta esimerkiksi Ruotsissa. Metsätyöpisteet on valmistanut lahtelainen Upwood design, ja materiaalina on suomalainen kuusi.

Lahden kaupungin järjestämä Rihmat kiertoon -suunnittelukilpailu pyrki löytämään uusia käyttötarkoituksia poistotekstiilille ja yhdistämään korkeatasoisen designin kierrätysmateriaaleihin. Kilpailu herätti laajaa kiinnostusta ja osoitti, miten jätteistä voidaan luoda jotain uutta ja mielenkiintoista. Ajatuksena oli samalla muuttaa mielikuvia poistotekstiilistä ja edistää näin kiertotaloutta.

Muotoilija Tapio Anttilan suunnittelemien pölyttäjien design-asuntojen tavoitteena on inspiroida kotipuutarhureita majoittamaan pihoillaan pölyttäjiä, joiden pesimis- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet. Asunnot ovat osa Ilman pölyttäjiä emme pärjää -kampanjaa. Pyrkimys on jälleen puhutella ihmisiä uudella tavalla luonnon monimuotoisuuden puolesta.

Lahti tunnetaan ympäristö- ja muotoilukaupunkina

Lahti on ollut edelläkävijä ympäristöasioissa ja saavutti merkittävän tunnustuksen, kun se valittiin Euroopan ympäristökaupungiksi vuonna 2021. Tämä tunnustus kertoo kaupungin pitkäjänteisestä työstä ympäristön hyväksi ja sen roolista kestävän kehityksen edistäjänä.

Kaupungin muotoiluperinne ulottuu vuosikymmenten taakse, ja sen juuret ovat syvällä paikallisessa teollisuudessa ja koulutuksessa. Maine muotoilukaupunkina alkoi kehittyä jo 1900-luvun alussa, jolloin Lahti tunnettiin puusepänteollisuudestaan. Lahtelaiset yritykset, kuten Isku ja Asko, veivät suomalaisen huonekalumuotoilun maailmankartalle.

Anu-Liisa Rönkä
Kirjoittaja työskentelee Lahden kaupungilla ympäristöasioiden viestintäpäällikkönä.