Hartwallin Lahden tehdas on täysin hiilineutraali
Hartwallin kotipanimolla Lahdessa valmistetaan jokaisen suomalaisen tuntemia juomia, kuten Jaffaa, Pommacia ja Novellea sekä useita oluita. Hartwallin nykyinen tuotantolaitos Lahdessa otettiin käyttöön vuonna 2003. Yksi syy tehtaan sijoittumiseen juuri Lahteen on Salpausselän harjujen suodattama puhdas pohjavesi, juomatehtaan arvokkain raaka-aine.
Idea mäskiä hyödyntävästä kiertotalousmallista syntyi, kun tehtaalla pohdittiin keinoja vähentää maakaasun käyttöä ja löytää kestävämpiä ratkaisuja energiantuotantoon.
Aiemmin oluen valmistuksen sivutuotteena syntyvää mäskiä jouduttiin kuljettamaan rekoilla pois tehtaalta. Päästöjen vähentämiseksi alettiin etsiä keinoja hyödyntää mäskiä suoraan omalla tontilla. Kun maakaasulle tarvittiin korvaava, ei-fossiilinen polttoaine, biokaasu osoittautui luonnolliseksi vaihtoehdoksi.
Biokaasun tuotanto ei itsessään ole harvinaista, mutta tässä tapauksessa ainutlaatuiseksi sen tekee kokonaiskuva: mäski käytetään biokaasun raaka-aineena, ja syntynyt biokaasu hyödynnetään tehtaan tuotannossa. Lopputuotteena syntyvä rejekti, biokaasureaktorin ylijäämäaines, käytetään edelleen lannoitteena paikallisilla pelloilla.
Kiertotalousmallin onnistuminen vaati otolliset olosuhteet, ja Hartwallin tapauksessa kaikki oli kohdallaan. Lahden seutu on perinteistä ohranviljelyaluetta, josta näin ollen löytyy myös mallastustoimintaa. Lisäksi tehtaan omalla tontilla oli tilaa rakentaa biokaasulaitos ja mahdollisuus hyödyntää vanhoja kattiloita energiantuotantoon.
– Ollakseen järkevää tämä toimintamalli vaatii otolliset olosuhteet ja etäisyydet, Mika Mäkelä huomauttaa.
– Alun perin tavoitteemme oli hiilineutraalius vuonna 2025, jolloin emme enää tuottaisi fossiilisia hiilidioksidipäästöjä. Nyt pääsimme biokaasulaitoksella tavoitteeseen pari vuotta etuajassa. Olemme nyt nollapäästöinen hiilidioksidin osalta, Mäkelä toteaa.