Ympäristökasvatusohjelmaan kuuluvan ulko-oppitunnin ohjauksesta vastaa koulun ulkopuolinen taho. Näin luokan oma opettaja voi keskittyä ryhmän hallintaan ja pääsee myös itse oppimaan ulkotunnin pidosta.
Ohjeista ja esimerkistä huolimatta kynnys yksin pidettyyn ulkotuntiin voi tuntua osalle opettajista korkealta. Tähän Mälkiällä on paljon vinkkejä. Ensinnäkin omaa vaatimustasoa kannattaa laskea. Alkuun pääsee hänen mukaansa viemällä itselle tutut tehtävät ensin koulun pihalle ja käyttämällä luonnosta löytyviä materiaaleja. Tunnin kulkua myös helpottaa se, että oppilailla on kelin mukainen varustus.
Eikä opettajan tarvitse luonnosta kaikkea tietää. Mälkiä kertoo, että hänelläkin OKL:n opinnot olivat lähellä viivästyä vuodella lintutentin vuoksi.
– Enkä vieläkään ole linnuissa hyvä, mutta sitten voi sanoa oppilaille, että hei, katsotaas yhdessä, etsitään yhdessä tietoa.
Tärkeintä Mälkiän mielestä on, että opettaja on itse kiinnostunut luonnosta.
– Itse viljelen paljon, että “Voi että mie oon ihan liekeissä!”, ja se liekeissä olo tarttuu.
Myös Jelkänen haluaa kannustaa opettajia menemään sinnikkäästi ulos luontoon useamman kerran – haasteista huolimatta.
– Jos luokka ei ole tottunut toimimaan ulkona ja mennään vain kerran ja se onkin aivan härdelliä, voi tulla helposti fiilis, että “Ahaa, ei tämä toimi yhtään, että en todellakaan mene uudestaan ulos”.
Jelkäsen kokemus on, että ulko-opetus vaatii joskus totuttelua. Siksi sen onnistumista tai vaikutusta eri lapsiin ei kannata arvioida yhden kerran perusteella. Ajan kanssa sekä omat tavat että ulko-opetuksen hyödyt alkavat löytymään. Ulkonakin pidetylle tunnille kannattaa luoda rakenteita, kuten piiri tunnin aloitusta, ohjeiden kuuntelua ja lopetusta varten.
Lopulta jo yksikin luonnossa vietetty hetki kannattaa, Jelkänen ajattelee. Sillä vaikka maailma lasten ympärillä muuttuu, yksi asia näyttää silti sinnittelevän: lasten innostus luontoon.
– Kyllä ihan minkä tahansa ikäiselle kun laittaa luupin käteen, niin se on silti “vau!”.