MIKÄ LAHTI ON - Lahti
Kaikki artikkelit

MIKÄ LAHTI ON

Vieraskynä: Samppa Rinne • Kuva: Antti Sepponen

Olen kokenut Lahdessa lähes kaiken tähänastisesta elämästäni. Joskus aikoinaan tuntui siltä, ettei kaupungissa tapahdu mitään. Se on varmaan monelle tuttu ajatuskela.

Jos vastaavat ajatukset kiertävät tälläkin hetkellä jonkun päässä kehää, hyvä uutinen on se, että nykyään Lahdessa tapahtuu paljon ja kaikenlaista. Ainakin suhteutettuna kaupungin väkimäärään.

Erityisesti paikallinen musaskene on täynnä elämää. Haluaisinkin lempeästi muistuttaa nykyisiä asukkaita, kunhan ajat tästä taas tasoittuvat: käykää jengi keikoilla. Teitä varten niitä tehdään.

Ensimmäinen fakta. Lahti on tarpeeksi yksinkertainen paikka saada asioita aikaiseksi.

Joskus tosin voi tuntua siltä, että kehuja on vähän, kilpailua on vähän, väkeä on vähän ja ihmisten mielenkiinto on vähäinen. Silloin voi koittaa virittää uudelleen omaa näkökulmaansa. Toisin sanoen: Lahti on mahtavan haastava paikka toteuttaa unelmiaan. Ehkä juuri haastavuus piti myös oman mielenkiintoni yllä projektejani kohtaan.

Toinen fakta. Lahtelaisilla on jalat maassa.

Kaupungissa ei anneta kehujen nousta päähän. Kehujen sijasta vaihdetaan mieluummin vaikka puheenaihetta. Menestyminen voi tuntua haastavalta ympäristössä, jossa ylisanoja ei viljellä. Parasta Lahdessa kuitenkin ovat lahtelaiset. En voisi kuvitella, minkälaista elämä kaupungissa olisi ollut ilman kavereitani. En olisi tehnyt yhtään tapahtumaa ilman heitä.

Lahti on täynnä parhaita tyyppejä. Lahti on täynnä vahvaa tunnetta. Lahdessa on hinta-laatusuhde kohdillaan. Lahdessa on Mika Kavasvuo & Finlandia-klubi, Jaakko Teittinen & Torvi ja Sepponen kameroineen – kukaan ei pärjää täällä yksin, pitäkää huolta toisistanne!

Tuli käytyä missä vain, on kaupunkiin aina ihana palata. Erityisesti Loviisankadulle on ihana palata, sillä vaikka vuodet vierivät, Tirra ja Torvi ovat ja pysyvät.

Kolmas fakta. Loviisankatu on paratiisi.

Vaikka en enää asukaan Lahdessa, kaupunki merkitsee minulle edelleen ihan kaikkea. Peilaan vielä nykypäivänäkin elämäni käänteitä siihen, mitä kaikkea Lahdessa tapahtui. Ja etenkin siihen, miten ne tapahtuivat.

Kirjoittaja Samppa Rinne on Tampere-Talon nykyinen ohjelmajohtaja. Sitä edeltävät 15 vuotta Rinne vaikutti Lahden Sibeliustalossa eri työtehtävien parissa. Lisäksi hän on työskennellyt hip hop -musiikin tuottajana.