KESTÄVÄÄ URHEILUA JA KULTTUURIA - Lahti
Kaikki artikkelit

KESTÄVÄÄ URHEILUA JA KULTTUURIA

Jääkiekkoseura Lahden Pelicans ja kaupunginorkesteri Lahti Sinfonia pyrkivät olemaan alansa ensimmäisiä hiilineutraaleja kokoonpanoja.

Ympäristöpääkaupungissa myös jääkiekonpelaajat ja orkesterimuusikot haluavat pienentää päästöjään. Siksi Lahden Pelicans ja Sinfonia Lahti ovat asettaneet päästöille omat hiilineutraaliustavoitteensa. Koko Suomen ja mahdollisesti koko maailman ensimmäinen hiilineutraali sinfoniaorkesteri tai jääkiekkojoukkue voi tätä vauhtia olla lahtelainen.

Ekotekoja jäällä

Ympäristövastuun merkitys kasvaa urheiluseurojen keskuudessa. Siksi jääkiekon liigajoukkue Lahden Pelicans pyrkii Suomen ja koko maailman ensimmäiseksi hiilineutraaliksi jääkiekkoseuraksi. Lappeenrannan ja Lahden teknillinen yliopisto on auttanut joukkuetta selvittämään sen päästöjä, ja kuinka päästöjä voitaisiin vähentää.

“Lahden Pelicans haluaa olla edelläkävijä niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Koemme ilmastonmuutoksen vastaisen toiminnan olevan ratkaisevassa roolissa koko planeettamme olemassaolon kannalta”, kertoo Casimir Jürgens, joukkueen puolustaja.

Päästöjen vähentäminen alkaa niiden selvittämisestä, jotta tiedetään, mitä voidaan vähentää ja mitä voitaisiin kompensoida. Kompensointi tarkoittaa sitä, että joukkue auttaa rahallisesti toista toimijaa tai tahoa sitomaan hiilidioksidia.

”Haluamme kannustaa ja rohkaista jokaista lähtemään mukaan omalla panoksellaan ilmastotalkoisiin. Tämä matsi meidän täytyy voittaa yhdessä”, Jürgens sanoo.

Pelicansin suunnitelma kohti hiilineutraaliutta suosii muun muassa kestäviä liikkumismuotoja pelimatkoilla. Siksi joukkue luopui viimekaudella lentoliikenteestä.

Lisäksi seuran kotihalli käyttää vihreää energiaa ja hallin ravintoloissa suositaan lähiruokaa, muovittomia pakkauksia ja ruokailuvälineitä. Yleisöä joukkue kannustaa saapumaan peleihin julkisilla kulkuneuvoilla, pyörällä tai kävellen.

Klassista musiikkia hiilineutraalisti

Lahden kaupunginorkesteri Sinfonia Lahti on myös asettanut tavoitteekseen olla täysin hiilineutraali. Orkesterin hiilijalanjälki laskettiin yhteistyössä LUT-yliopiston Lahden ympäristötekniikan yksikön kanssa.

”Hyvin monenlaiset toimijat voivat löytää sopivia tapoja toimia ilmastonmuutosta vastaan. Meidän tavoitteenamme on muuttaa toimintamme asteittain hiilineutraaliksi ensimmäisenä orkesterina maailmassa”, kertoo alttoviulisti Lasse-Matti Laakso.

Mistä sitten sinfoniaorkesterin kasvihuonepäästöt syntyvät? Liikenne on yksi suurimmista päästönaiheuttajista. Matkat, kiertueet sekä yleisön saapuminen konsertteihin kasvattavat eniten orkesterin hiilijalanjälkeä. Selvityksen mukaan yleisön matkustaminen aiheuttaa noin 60 % Sinfonia Lahden hiilijalanjäljestä, mikä selittyy erityisesti yksityisautoilun yleisyydestä yleisön matkustusmuotona. Siksi sekä yleisöä että soittajia kannustetaan matkustamaan konsertteihin kävellen, pyöräillen tai julkisella liikenteellä.

Orkesteri on vähentänyt päästöjä esimerkiksi tekemällä konserttimatkan Pietariin junalla lentämisen sijasta. Yleisö voi kompensoida osan konserttikäyntinsä päästöistä lipunoston yhteydessä. Hiilineutraalius on luonteva osa Lahden kaupungin ympäristötavoitteita, sillä Lahti on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään merkittävästi, ja kaupungin hiilineutraaliustavoite tähtää vuoteen 2025.

Omien alojensa ensimmäiset suunnannäyttäjät toimivat esimerkkinä muille toimijoille. Voidaan vain toivoa, että mitä Lahti Sinfonia ja Lahden Pelicans tekevät edessä, suurimmat eurooppalaiset urheilujoukkueet ja kulttuuritoimijat tekevät myös perässä.

Lue lisää ympäristöpääkaupungin Tekijöistä