ANTTILANMÄKI: YHTEISÖLLINEN  KIERTOTALOUDEN MALLIALUE  - Lahti
Kaikki artikkelit

ANTTILANMÄKI: YHTEISÖLLINEN  KIERTOTALOUDEN MALLIALUE 

Anttilanmäki on kylä keskellä kaupunkia. Kylän asukkaat pyrkivät elämään kestävästi ja vähentämään turhaa kulutusta.

Anttilanmäki on vanhinta säilynyttä Lahtea, suojeltu puutaloalue aivan keskustan tuntumassa. Alueella on noin 400 taloutta ja aktiivinen asukasyhdistys, joka kehittää arjen kiertotaloutta ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Asukasyhdistyksen lainaamosta saa esimerkiksi tavaroita, joita ei omasta takaa löydy.

”Kaikkea ei tarvitse omistaa. Joskus voi tarvita termoskannua ja puutarhakalusteita pihajuhlia varten. Silloin asukas voi piipahtaa meidän lainaamossa”, kertoo Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistyksen varapuheenjohtaja Maria Hyvönen.

”Alueella lainataan paljon tavaroita myös naapureiden kesken. Vaihtokaupoissa käytetään luovuutta, esimerkiksi porakonetta voi lainata ompeluapua vastaan.”

Kiertotaloutta kehitetään Anttilanmäellä jatkuvasti

Anttilanmäen lainaamotoimintaa organisoitiin aluksi Facebook- ja WhatsApp-ryhmissä. Sittemmin ideaa on kehitetty eteenpäin kumppaneiden kanssa: sparrailuapua on saatu esimerkiksi Sitran rahoittaman Maailmanjalotus-hankkeen kautta. Kiertotalouskeskus Jalotus ja Anttilanmäen asukkaat tekivät yhdessä arjen kiertotalouden toimintasuunnitelman, jota on edistetty vapaaehtoisvoimin ja saatavissa olevien resurssien puitteissa.

Kiertotaloutta ja vähähiilisyyttä on kehitetty myös yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa. ASKEL-hankkeessa selvitettiin asukkaiden toiveita, minkä ansiosta lainaamoa kehitetään entistä järjestelmälliseksi. Lisäksi esiin nousi kiinnostus kasvisruokaa ja energiatehokkuutta kohtaan.

”Hankkeen puitteissa olemme pohtineet ruokakassi-systeemiä, sillä moni haluaisi oppia tekemään kasvisruokaa. Paikallinen yritys voisi koota ja toimittaa asukkaalle kasvisruokakassin, jossa olisi ohjeet ja valmiit raaka-aineet, mikä madaltaisi kynnystä kokeilla uusia reseptejä”, kertoo asukasyhdistyksen puheenjohtaja Silja Kostia.

Asukkaiden arjessa kulkee monta materiaalivirtaa käyttötavaroiden kulutuksesta kierrätykseen ja energiatehokkuuteen. Alueen jätehuolto turhautti kyläläisiä vielä vuosi sitten, mutta nykyään jätehuolto sujuu Anttilanmäellä mallikkaasti.

“Aiemmin neljän eri firman jäteautot kävivät vuoropäivin hakemassa asukkaiden roskia”, kertoo Kostia. “Kun alueen jätekuljetukset kilpailutettiin, turhasta jäterallista päästiin eroon. Nyt naapureilla on mahdollisuus esimerkiksi yhteisiin muovinkeräysastioihin, mikä helpottaa kestävää arkea.”

Perinnekasvipankki ja kyläjuhlia

Anttilanmäen kylä on pidetty. Se on valittu vuoden kaupunginosaksi, Lahden kauneimmaksi kaupunkimaisemaksi ja Päijät-Hämeen vuoden 2020 kyläksi. Anttilanmäki sai myös valtakunnallista tunnustusta Suomen Vuoden Kylä -kilpailussa. Paikallisen ympäristön eteen on toimittu jo pitkään talkoohengessä.

“Positiivinen muutos syntyy arjen teoista. Täällä naapureilla on aina ollut esimerkiksi yhteisiä komposteja ja ruohonleikkureita. Lisäksi alueelle on perustettu alueelle tyypillisten perinnekasvien käyttöä edistävä kasvipankki 90-luvulla”, kertoo Hyvönen.

Perinnekasvit lisäävät paitsi alueen viihtyisyyttä myös luonnon monimuotoisuutta. Anttilanmäen kasvipankissa kasvaa noin 50 perinnekasvia, joihin kuuluvat muun muassa kultapallo, ukonkello ja akileija. Kasvipankki toimii yksinkertaisella periaatteella: ”vie mennessäsi ja tuo tullessasi, kunhan et ota viimeistä.”

Anttilanmäellä järjestettiin ensimmäiset kyläjuhlat vuonna 2019, jolloin yli 3000 vierailijaa saapui paikalle nauttimaan tunnelmasta. Koronasta johtuen viime vuoden juhlat järjestettiin miniversiona piknik-hengessä ja turvavälit huomioon ottaen. Tämän vuoden kyläjuhlat ovat osana Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden ohjelmaa: elokuussa Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistys toivoo pääsevänsä järjestämään taas isot juhlat.

Vapaaehtoisuus nostattaa talkoohenkeä

Talkoohenki ja avoimuus kulkee kaikessa toiminnassa mukana: vaikka alueella tehdään monia yhteisöllisiä arjen kiertotaloustekoja, on niihin osallistuminen aina vapaaehtoista.

“Yhdessä tekeminen on parasta silloin, kun se on hauskaa. Anttilanmäellä asuu erilaisia ihmisiä ja kukin saa osallistua juuri niihin asioihin, mihin haluaa. Kaikki lähtee siitä, että tekemisen kokee itse mukavaksi”, kertoo Kostia.